2016 Di Wu - Base Camp Mt.Everest National Park
My trip to Tibet was a spiritual journey that deeply touched me and inspired me to work on this master thesis.

Mountains and lakes are sacred in Tibet. For travelers, a visit to Mt.Everest - the highest mountain in the world - is comparable to a pilgrimage. After overcoming a long and diffifult way there, they are rewarded with the unforgettable moment of seeing the mountaintop.

The old base camp is situated on the flat ground between Rongphu melting river and ridges. There is currently no permanent structure. Local Sherpas offer big tents seasonally for travelers, but mostly in chaotic conditions.

Facing the grandiose Mt. Everest, architecture shows a tiny sign of human existence. This contrast evokes respect for nature. By visiting the new Base Camp, people would experience the interactions between nature, culture and soul.

Visitor station: It consists of two walls facing each other. Each wall creates a space inside and stands for water and fire, which are the most important and needed nature elements at the place. The traditional sloping shape speaks for sanctity and stability. The whole building is strictly in proportion. This theoretical and mathematical investigation expresses the universal principle of beauty which stays timeless. This connects particularly with the tibetan buddhistic culture and religion.

Grave monument: The sacred pillar stands on the proportional middle point in the visitor station. The same piece of stone appears again on the viewing platform as a self-reflective place and the memorial to the deaths in mountaineering. The monument has engraving on both insides that mean "the eternal life circle".

Outbuilding: Get a tent from the cabinet and set it up in the surrounding space. The characteristic thatched roof is reminiscent of the primitive hut.

Download PDF