2017 Gabrielle Vanackere - Space of market gardening
In the heart of the village of Haillot is a wet area, such as a nature reserve. It is actually situated in a habitable zone but the construction of buildings along the roads could cut and erase it. The implantation of the grocer at the edge of this zone establishes the limit of construction of the bottom of valley. In the 18th century, this place was already occupied by vegetable gardens and orchards. The project is integrated in a wooded context, parallel to the contour lines. The geometry of the vegetable zones is opposed to its more organic environment. Trees and greenhouses act as a shelterbelt, protecting crops. It also favours a warmer thermal zone.
The wooden constructions are placed on concrete foundations. It delimits accesses, create seating and a loading dock. The south elevation, with its glazed zones and removable shutters, is integrated by the phenomenon of reflection of the landscaped space.
The project maintains a direct relationship with the street by its reception yard serving the housing and the delivery dock. A second work yard gives access to the workshop (cleaning, storage and processing of products), greenhouses and growing areas.
The flexibility of the project allows the phasing of the construction, the evolution of the company and the organization of the housing. The arrangement of the functions is as follows: direct access to a bathroom on the ground floor, storage room, zone to remove the shoes, central kitchen, etc. This arrangement facilitates the activities of the grocer. The house operates independently to preserve the privacy of family life during organizing cooking classes.
The three bioclimatic greenhouses (thermal inertia through a walls in raw ground inside the greenhouse, rainwater harvesting, ventilation, blackout with reed screening, etc.) constitute the main identity of the project .

Download PDF