2017 Jeroen Brosky - The workshop
The workshop
manifest of the tectonic
down the Via Jecore

This building is a tectonic manifestation of the natural recourses found in the valley of the Jeker River and its geological layered principles. Concrete (limestone) and wood form de basic materials for this building, which are subtracted from the landscape and formatted to there typical shapes for construction, and ready for reassembling. Nature has its own principals of assembling itself, described by Fibonacci. I used these principles to investigate possibilities of transformation. Starting from a concrete and a wooden golden section ‘cube’, I developed several progressions that enabled me to find some basic rules/a simple language to construct a building that reflects the immanent qualities of the materials. Concrete, able to withstand pressure, is used for the walls, carrying the roof and showing the exceeding gravity through the density of the concrete layers. Wood, able to withstand tension, is used for the roof structure and expands like a tree canapé over the concrete walls.

The building contains a small-scale wood workshop in which locally harvested trees are being processed for local use. It is located in the Jeker valley along the “Via Jecore”, an old agricultural connection between the valley villages that has been recently restored. After half a century of regional orientation
this route has to me the potential to restore local oriented life and rethink the quality and pace of life in times of late capitalism. The site evolves around the slow process of naturally processing wood by growing, watering and drying, and the workshop is to me an example of a means of living in which the immanent quality of work can prevail over secondary revenues.

This building is a result of my effort of combining these immanent quality’s of work by craftsmanship, and material by tectonic.

Download PDF